In het kort

 • Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
 • U bent dan allergisch voor iets, zoals stuifmeel (hooikoorts), schimmels, huidschilfers van dieren, huisstofmijt, make-up of bepaalde voeding (pinda’s, eieren).
 • Uw lichaam reageert dan overdreven op een stof.
 • Schrijf op welke klachten u krijgt op welke momenten. Zo komt u te weten waar u allergisch voor bent.
 • Zorg ervoor dat u niet in contact komt daarmee.
 • Met medicijnen kunt u de klachten ook verminderen.

Allergieën: symptomen, behandeling en preventie

Een allergie is een veelvoorkomende aandoening die optreedt wanneer het immuunsysteem overdreven reageert op stoffen die normaal gesproken geen bedreiging vormen voor het lichaam. Deze stoffen worden allergenen genoemd, en wanneer het lichaam ermee in contact komt, kan dit leiden tot verschillende allergische reacties. Van lichte symptomen zoals jeukende ogen of huiduitslag tot ernstige en mogelijk levensbedreigende reacties zoals anafylaxie. Het is belangrijk om te weten welke allergenen uw symptomen veroorzaken, zodat u effectieve maatregelen kunt nemen om uw allergie te beheersen.

In dit artikel hebben we de meest voorkomende allergenen, de symptomen van allergieën, behandelingsopties en preventieve maatregelen besproken. Het vermijden of beperken van contact met allergenen kan helpen om allergische reacties te verminderen of te voorkomen. Medicijnen zoals antihistaminica, neussprays, oogdruppels en inhalatoren kunnen helpen om de symptomen van allergieën te verlichten. Als uw allergie ernstige symptomen veroorzaakt, is het belangrijk om uw huisarts op de hoogte te stellen en eventueel doorverwezen te worden naar een allergoloog.

Hoewel allergieën het dagelijks leven behoorlijk kunnen verstoren, is het geruststellend om te weten dat er manieren zijn om allergische reacties te verminderen of te voorkomen. Door het beheersen van uw allergie kunt u uw kwaliteit van leven verbeteren en genieten van activiteiten zonder ongemak en angst voor allergische reacties. Blijf op de hoogte van uw symptomen en neem de juiste voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat uw allergie u niet beperkt in uw dagelijkse activiteiten. Raadpleeg uw huisarts als u vragen heeft over uw allergie of als u zich zorgen maakt over mogelijke allergische reacties.

Veelvoorkomende allergenen

Er zijn veel verschillende allergenen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Enkele van de meest voorkomende allergenen zijn:

 • Huisstofmijt: Dit zijn kleine spinachtige beestjes die in stof leven en vooral in matrassen en kussens te vinden zijn. Allergieën voor huisstofmijt kunnen symptomen veroorzaken zoals niezen, jeukende en verstopte neus en hoesten.
 • Huidschilfers van dieren: Mensen kunnen allergisch zijn voor huidschilfers van dieren zoals katten, honden en paarden. Symptomen van een allergie voor dieren kunnen variëren van niezen en hoesten tot eczeem en ademhalingsproblemen.
 • Schimmels: Schimmels groeien in warme en vochtige omgevingen en kunnen allergische reacties veroorzaken zoals niezen, een loopneus en jeukende ogen.
 • Pollen: Pollen van bomen, planten en gras zijn een veelvoorkomende oorzaak van allergieën, vooral in het voorjaar en de zomer. Symptomen kunnen zijn niezen, jeukende en tranende ogen en een verstopte neus.
 • Voedsel: Allergieën voor bepaalde soorten voedsel zoals noten, eieren, vis, schaaldieren, fruit, tarwe en soja zijn ook veelvoorkomend. Symptomen variëren van huiduitslag tot ernstige ademhalingsproblemen.
 • Medicijnen: Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde medicijnen, zoals antibiotica. Symptomen kunnen variëren van huiduitslag tot anafylaxie.

Symptomen van allergieën

De symptomen van allergieën kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen van persoon tot persoon verschillen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Jeukende of rode huiduitslag.
 • Zwelling van de ogen, lippen of tong.
 • Jeukende en tranende ogen.
 • Niezen en een verstopte neus.
 • Hoesten, piepende ademhaling of benauwdheid.
 • Misselijkheid, braken of diarree.
 • Dikke keel.

Anafylaxie

Een zeer ernstige allergische reactie, genaamd anafylaxie, kan levensbedreigend zijn en kan onder andere leiden tot zwelling van de keel, benauwdheid en flauw vallen. Als de symptomen van anafylaxie niet snel worden behandeld, kan dit leiden tot een daling van de bloeddruk en zelfs tot een hartstilstand.

Als iemand een anafylactische reactie heeft, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Als de persoon een epinefrine auto-injector heeft, moet deze onmiddellijk worden gebruikt. Het is ook belangrijk om de persoon te helpen in een comfortabele positie te gaan liggen en hem of haar gerust te stellen terwijl de hulpdiensten onderweg zijn. In sommige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn voor verdere behandeling en observatie.

Om anafylaxie te voorkomen, is het belangrijk om bekend te zijn met de allergenen die een reactie kunnen veroorzaken en om deze zoveel mogelijk te vermijden. Mensen met een hoog risico op anafylaxie wordt aangeraden om altijd een epinefrine auto-injector bij zich te dragen en om anderen te informeren over hun allergie en wat te doen in geval van een reactie.

Behandeling en preventie

Als u last heeft van allergieën, zijn er verschillende medicijnen die kunnen helpen om symptomen te verlichten, zoals antihistaminica, neussprays, oogdruppels en inhalatoren.

Antihistaminica zijn medicijnen die de werking van histamine, een stof die vrijkomt bij een allergische reactie, blokkeren. Ze kunnen worden ingenomen als een pil of worden toegediend als een injectie. Neussprays en oogdruppels kunnen helpen om de symptomen van allergische rhinitis en conjunctivitis te verminderen, zoals niezen, loopneus, jeukende en waterige ogen. Inhalatoren kunnen worden gebruikt om de symptomen van astma te verminderen, zoals hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat sommige allergiemedicijnen bijwerkingen kunnen hebben, zoals slaperigheid, droge mond en duizeligheid. Het is ook belangrijk om uw huisarts op de hoogte te brengen van eventuele andere medicijnen die u gebruikt, omdat sommige allergiemedicijnen kunnen interageren met andere medicijnen.

Als uw allergie ernstige symptomen veroorzaakt, kan uw huisarts u doorverwijzen naar een allergoloog voor verder onderzoek en behandeling. Een allergoloog is een specialist in allergieën en kan verschillende tests uitvoeren om te bepalen voor welke allergenen u gevoelig bent.

De behandeling van allergieën kan ook het vermijden of beperken van contact met allergenen omvatten. Dit kan betekenen dat u bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden, of dat u huisdieren moet vermijden als u allergisch bent voor dierenharen. Het gebruik van luchtfilters in uw huis kan ook helpen om allergenen te verminderen, evenals het wassen van beddengoed en het stofzuigen van uw huis regelmatig.

Conclusie

Allergieën kunnen het dagelijks leven behoorlijk verstoren, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om allergische reacties te verminderen of te voorkomen. Het vermijden of beperken van contact met allergenen kan helpen, evenals het gebruik van medicijnen en allergiepennen. Als u last heeft van allergieën, is het belangrijk om uw huisarts te raadplegen voor de juiste diagnose en behandeling. Zelfmedicatie kan leiden tot verkeerde behandeling of zelfs verergering van uw klachten.

Er zijn verschillende medicijnen die kunnen helpen om allergische symptomen te verlichten, zoals antihistaminica, neussprays, oogdruppels en inhalatoren. Het is echter belangrijk om de juiste medicijnen te kiezen die passen bij uw specifieke allergieën en om ze veilig te gebruiken, zoals voorgeschreven door uw arts of apotheker. Het is ook belangrijk om uw huisarts op de hoogte te brengen van eventuele andere medicijnen die u gebruikt, omdat sommige allergiemedicijnen kunnen interageren met andere medicijnen.

Als uw allergie ernstige symptomen veroorzaakt, zoals anafylaxie, kan dit levensbedreigend zijn en moet u onmiddellijk medische hulp zoeken. Een allergoloog is een specialist in allergieën en kan verschillende tests uitvoeren om te bepalen voor welke allergenen u gevoelig bent en u helpen om uw allergieën beter onder controle te houden.

Door het beheersen van uw allergieën kunt u uw kwaliteit van leven verbeteren en genieten van activiteiten zonder ongemak en angst voor allergische reacties. Vergeet niet om altijd de juiste maatregelen te nemen om blootstelling aan allergenen te vermijden en om uw medicijnen veilig te gebruiken. Raadpleeg uw huisarts voor verdere adviezen en informatie over allergieën en de behandeling ervan.

Klik hier voor meer informatie over allergieën.

—–

Medical Center Severing

Medical Center Severing is gestart als een huisartsenpraktijk op Curaçao en uitgebreid met meerdere specialisaties onder één dak: voeding en diëtetiek, laboratorium en praktijkondersteuner (POH) voor diabeten. Hierdoor kunnen we al onze patiënten sneller van dienst zijn.

Onze huisartsen en paramedici hebben jarenlang ervaring op Curaçao. Wij bieden deskundige en veelzijdige zorg, met aandacht voor preventie, onderzoek en innovatie. Wij zijn een toegankelijk, patiëntgericht Medisch Centrum waar iedereen zich welkom voelt en waar het gemak van de patiënt centraal staan.

Wij werken met gecertificeerde huisartsen op Curaçao, en met gediplomeerd en gekwalificeerd personeel. Onze huisartsen zijn één van de weinige artsen op Curaçao die meegroeien met technologie. Als je op Curaçao woont en graag een dokter wilt zien, dan kun je gemakkelijk zelf een afspraak maken via onze website, de afspraak wordt direct geboekt in onze agenda.

Je kunt op 3 manieren een consult met de dokter inplannen:

 • Digitaal via Zoom; dit gaat volledig automatisch. U ontvangt na het maken van uw afspraak direct een link via e-mail. U hoeft alleen op de link te klikken om de dokter te spreken via Zoom.
 • Afspraak op de praktijk; zoals gewoonlijk kunt u ons natuurlijk ook bezoeken op Baraltwijk 3, Otrobanda, Curaçao.
 • Telefonisch consult; U kunt ook een telefonische afspraak maken met de dokter. In dit geval wordt u op de door u gekozen tijdstip gebeld door de dokter.

Bent u op zoek naar een betrouwbare huisarts op Curaçao, zónder wachttijd, met verschillende afspraak-opties, en waar u eenvoudig uw afspraak online kunt inplannen? Klik hier om meer te lezen over ons.

Medical Center Severing is opgericht door Dokter A. Severing. Klik hier om meer te lezen over Dokter A. Severing.

Leave feedback about this

 • Rating

X